Op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 – 16.00 uur

Wat is mindfulness?

•    aandachttraining,
•    in het hier-en-nu aanwezig zijn,
•    opmerkzaamheid zonder oordelen en
•    acceptatie van dat wat er is.

Mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag. Het is een manier van ‘zijn’, die je (weer) kunt leren. Kinderen doen het van nature, maar dit kan in de jaren afnemen/ veranderen. Het vraagt oefening om weer meer ‘mindful’ te zijn en daarmee de gunstige effecten ervan te ervaren. 

Effecten

Mindfulness is ontwikkeld om terugval in depressie te voorkomen. Het bleek een succes. Het halveert het risico op een hernieuwde depressie voor 50% van de mensen.

Maar de methode blijkt niet alleen bij depressie te werken. De training is voor iedereen gunstig om meer geluk en tevredenheid te ervaren. Er is een kleinere kans op somberheid, depressie en angst. Door gunstige veranderingen in de hersenen verdwijnen angst, stress, somberheid en irritatie makkelijker dan dat ze op komen. 
Er zijn nog veel meer positieve effecten van van mindfulnesstraining die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Enkele voorbeelden zijn: betere relaties, beter geheugen, meer creativiteit, een groter reactievermogen, minder chronische stress in het lichaam (bloeddruk), versterkt het immuunsysteem (minder verkouden), verbetering bewegingskwaliteit, vermindering stressgerelateerde klachten, vermindering van (chronische) pijn en/of er beter mee om kunnen gaan.

Hoe?

Mindfulness betekent de dingen waarnemen zoals ze werkelijk zijn. Om dit te kunnen doen, zul je moeten trainen: het trainen van je aandacht en het trainen van de kwaliteit van de aandacht.
Het gaat om het oefenen in waarnemen, aandacht geven, niet-oordelen, accepteren. Dit doe je door allerhande zittende, liggende en bewegende meditatie-oefeningen uit te voeren: zit- en ligmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, mindful bewegen en de bodyscan. Simpel, maar niet eenvoudig! Dit heb je nodig om het te gaan verweven in je dagelijkse leven.
Mindfulness trainen vraagt tijd, maar het creëert ook tijd door vermindering van gevoelens van tijdsdruk.

Voor wie geschikt?

Op een enkele uitzondering na is mindfulness geschikt voor iedereen. De uitzondering gaat vooral over het volgen van de training op een verkeerd tijdstip in je leven, bijvoorbeeld bij ernstig psychische problemen waarvoor eerst behandeling vereist is. Hier wordt in een korte vragenlijst vooraf schriftelijk naar gevraagd. Praktisch gezien hoef je niet lenig te zijn. Training kan op een stoel zittend, lopend, liggend.

Opbouw van de training

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en heeft een gestructureerde opbouw. Elke les bestaat uit een korte inleiding, het bespreken van oefenervaringen en het toelichten van een centraal thema. En natuurlijk veel oefenen. 

In de eerste 4 cursusweken leer je vooral de kunst van je aandacht ‘richten’: je aandacht op 1 punt vestigen en daar houden of telkens opnieuw er naar terugbrengen. 

In de 4 cursusweken daarop leer je juist, hoe je je aandacht op telkens nieuwe dingen kunt vestigen. We besteden ook aandacht aan mindfulness in jouw dagelijkse leven.

Het doel is niet mindful te zijn ‘op je meditatiekussen’; het is de bedoeling dat je steeds meer mindful kunt zijn middenin je leven. Maar het bewust trainen is wel nodig: je moet je af en toe terugtrekken, om scherp te blijven en te worden. Van de cursisten wordt verwacht dagelijks 30-45 minuten te trainen (5x in de week). 

Hoewel veel mensen mentaal en/of fysiek baat hebben bij de training, is het geen formele psychotherapie. Het is een vaardigheidstraining in mindfulness en de daarbij behorende attitude van nieuwsgierigheid, zorgzaamheid, mild oordeel en acceptatie. Het is geen praatgroep om problemen kwijt te kunnen. Bij de problemen die ingebracht worden, staat niet het probleem zelf centraal, maar het mindful hiermee omgaan. 

Cursusmateriaal

Deze training sluit nauw aan bij het oorspronkelijke werk van Jon Kabat-Zinn met zijn Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en het werk van Segal, Williams en Teasdale. Deze groep ontwikkelde de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Beide programma’s zijn goed wetenschappelijk onderzocht, effectief gebleken, en prima met elkaar te integreren.

Het materiaal bij deze cursus staat volledig digitaal op een website die speciaal voor deze cursus gemaakt is. www.demindfulfysiotherapeut.nl

U ontvangt als deelnemer aan de mindfulnesstraining van ons een gebruikersnaam en een wachtwoord.
Zo kunt u thuis in eigen tijd en tempo teksten nalezen en MP3’s gebruiken om de mindful meditaties auditief te laten begeleiden. Ook na de cursus blijft het trainingsmateriaal toegankelijk.

Praktische informatie 

Aantal avonden: De cursus is op 8 maandagavonden van 19.30 - 21.00 uur.

De kosten: 220 euro (incl. btw). De kosten kunnen niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Twijfels? Wilt u zich liever niet direct inschrijven voor de cursus maar eerst kijken of het iets voor u is? Dan kunt u gebruik maken van de kennismakingsles van slechts 5 euro, die voorafgaand aan de nieuwe cursus plaatsvindt.

Locatie: Paramedisch centrum de Spil. De groepsruimte bevindt zich op de 1e verdieping, onze traphulp (Assistep®) kan u ondersteunen bij het traplopen.

Inschrijven: U bent niet verplicht een kennismakingsles te volgen, u kunt zich rechtstreeks aanmelden voor de groepscursus. Gebruik voor aanmelding de button van het inschrijfformulier van uw keuze.

Welke data: deze zijn nog niet bekend, 

Op deze website, facebook en instagram @fysiotherapiedespil vermelden wij de startdata van kennismakingslessen en groepscursussen. Mocht er even geen cursus zijn, of is er al een cursus gestart, dan kunt u zich alvast aanmelden via de betreffende buttons aan het begin van deze informatie. Zodra de nieuwe data dan bekend zijn, nemen wij contact met u op om te checken of u inderdaad nog steeds wilt deelnemen.

Over mijzelf 

Als fysiotherapeut zie ik in de praktijk regelmatig mensen met klachten die meer psychosomatisch van aard zijn, onvoldoende lichamelijk verklaard zijn, meer te maken kunnen hebben met stress of chronische pijnklachten. Om op deze klachten nog beter aan te sluiten in de behandeling heb ik de cursus pijn- en stressmanagement technieken gedaan, waarvan een onderdeel mindfulness was. Dit laatste vond ik zo boeiend en waardevol voor uiteenlopende klachten dat ik hier verdieping in heb gezocht, door de opleiding 'Mindfulness en fysiotherapie' te volgen, wat een prachtige aanvulling is voor mijn huidige werk.