Op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 – 16.00 uur
Uitsluitend tekstbericht voor afspraken

Etalagebenen

Bij perifeer arterieel vaatlijden, ook wel bekend als claudicatio intermittens of etalagebenen en afgekort als PAV, is sprake van een vernauwing in de slagaders die naar de beenspieren gaan. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien, maar bij inspanning is er een tekort. De spieren vragen dan om meer zuurstof dan de slagader door de vernauwing kan laten. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel bij inspanning.

De pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn. Patiënten proberen de pijn voor anderen te maskeren door bijvoorbeeld stil te staan voor een etalage. Zo krijgen de benen rust en trekt de pijn weg. Daarom wordt de aandoening ook wel etalagebenen genoemd. 

Oorzaak

Met name roken speelt een grote rol bij het ontstaan van PAV. Daarnaast is ook voeding en (weinig) beweging van invloed.

Behandeling

De patiënt wordt in de eerste periode 2 à 3 keer per week behandeld, d.m.v. looptraining. Daarna neemt de frequentie van behandelingen geleidelijk af tot 1 keer per maand. De patiënt oefent ook thuis zelfstandig met bewegen. Tijdens de sessies met de fysiotherapeut wordt niet alleen fysiek getraind, maar wordt de patiënt ook begeleid naar een gezondere leefstijl. 

Vergoeding

Het behandeltraject wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt wél eerst het eigen risico. Onze fysiotherapeut is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.

Klachten die u hierdoor kunt ervaren zijn:

  • Pijn
  • Vermoeid gevoel
  • Doof gevoel

Onze fysiotherapeut behandelt uw klachten op een veilige en effectieve manier.

Dus bent u op zoek naar een effectieve behandeling van de pijn in uw benen in de omgeving Diepenveen/Deventer? Wij ontvangen u graag in onze praktijk in Diepenveen of op Kei13 op Keizerslanden.

 

Hello world!