Op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 – 16.00 uur
Uitsluitend tekstbericht voor afspraken

Virtual Reality binnen fysiotherapie

Binnen de fysiotherapie wordt volop gebruik gemaakt van hulpmiddelen tijdens behandelingen. De laatste jaren is de VR-bril (Virtual Reality-bril) in opkomst. Ook bij fysiotherapie de Spil zetten we deze speciale bril in. Wat dit hulpmiddel is, hoe dit werkt en wanneer het toegepast wordt, leggen we hieronder uit.

Wat is Virtual Reality?

Therapeut en patiënt kunnen besluiten de VR-bril in te zetten tijdens het behandeltraject. De bril sluit het zicht op de ruimte waarin men is af, in plaats daarvan ziet de patiënt op een beeldscherm een virtuele werkelijkheid (door computertechniek gecreëerd).

Wanneer maken wij gebruik van VR?

Binnen de gehele gezondheidzorg wordt de VR-techniek ingezet. Bij de fysiotherapie gaat het met name om de fysieke revalidatie, bij pijnverlichting en ontspanning. Zo gebruiken wij het bij arm-, nek- of schouderklachten, whiplashes, aspecifieke (chronische) nekklachten, artrose, maar ook bij bewegingsangst of klachten die somatisch niet te verklaren zijn.

Hoe werkt het tijdens de behandeling?

We kunnen tijdens een behandeltraject putten uit een groot aantal oefeningen. Deze oefeningen passen zich automatisch aan aan de mogelijkheden én vorderingen van de patiënt. Zo krijgen zowel patiënt als therapeut zicht op de vooruitgang.
De VR-omgevingen leiden tot een zogenaamde externe focus, waardoor de patiënt zijn aandacht minder op de klacht richt. Dit zorgt o.a. van het verminderen van bewegingsangst, waardoor men geregeld bewegingen kan maken die zonder bril niet mogelijk leken.

De VR-oefeningen richten zich nu met name op klachten in hoofd, nek en schouders. Er wordt door de aanbieder van de VR-bril veel getest met oefeningen voor de rest van het lichaam, de verwachting is dat deze in de nabije toekomst ook beschikbaar komen.

Wilt u een indruk krijgen van VR-bril binnen de fysiotherapie? Bekijk dan deze film.

Onze fysiotherapeut kan Virtual Reality toepassen bij de behandeling van uw klachten. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Onze VR-therapeut

Fred Hubregtse

Fysiotherapie:
Bewegen is de Spil in je leven.

Ieder jaar gaan 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut omdat zij problemen hebben met bewegen. Onze fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen.

Wat onze patiënten zeggen